fbpx

Viselkedés technikus képzés – Nemzetközileg akkreditált – Gyakorlatorientált

Viselkedés technikus képzés

Viselkedés technikus képzés – Nemzetközileg akkreditált – Gyakorlatorientált

A Kis Lépések Alapítvány Magyarországon elsőként indít, az IBAO® által akkreditált, ABA terapeuta képzést!

IBAO

Mindig nagy öröm számunkra, hogy milyen sokan jelentkeznek az Alapítvány által meghirdetett képzésekre. Eddig azonban jellemzően Terápiás Központunk szakemberi számára hirdettük azokat, hogy minél több képesített szakemberünk tudja biztosítani az ABA Terápiás Központba járó gyermekek mindennapos ellátását.

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén ősszel elindítjuk a Nemzetközi Viselkedéselemzés Szervezet (International Behavior Analyst Organization, IBAO®, www.theibao.com) által akkreditált, ABA terapeuta képzésünket!

Kis Lépések Alapítvány

Alapinformációk

Az ABA (Applied Behavior Analysis – Alkalmazott Viselkedéselemzés) megközelítés rendkívüli hatékonyságát az elmúlt több mint 50 évben, több ezer tudományos kutatás eredményei támasztották alá. Az elméleti és gyakorlati tudás megszerzése lehetőséget teremt minden szakember és szülő számára, hogy az autizmussal élő/sajátos nevelési igényű gyermekek számára átfogó segítséget nyújtson akár a fejlesztések, akár a mindennapos élethelyzetek során, ezzel is segítve a gyermekek és környezetük életminőségének javulását.

Az 55 órás, hibrid modellben megvalósuló képzés résztvevői 5 elméleti és 2 gyakorlati részeket is tartalmazó modulon keresztül ismerhetik meg az Alkalmazott Viselkedéselemzés (Applied Behavior Analysis, ABA) elméleti és gyakorlati alapjait, és elsajátíthatják azokat a készségeket, melyek segítségével hatékonyan, evidencia alapú módszerekkel fejleszthetik az autizmussal élő vagy más speciális nevelési igényű gyermekeket. 

A képzés tematikája számos ország viselkedés szakértő szakemberei által kidolgozott, a Nemzetközi Viselkedéselemzés Szervezet által jóváhagyott struktúrát kövei. A képzés alapképzést biztosít, mely lehetőséget nyújt arra, hogy a képzésben résztvevő az “ABA terapeuta” címet viselje, szolgáltatást nyújtson valamint a Nemzetközi Viselkedés Technikus vizsga kritériumainak első részét teljesítse. 

Jelentkezés

A képzésre szeretettel várunk minden, autizmussal élő/speciális nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó szakembert vagy szülőt. A képzésben résztvevők száma nincs korlátozva, de az egyénre szabott gyakorlat megvalósítása érdekében negyedéves periódusokban indítjuk az elméleti képzéseket.

Képzések indulása: 2022.10.17. 

Jelentkezési határidő: 2022.10.07. 

Befizetési határidő: 2022.10.10. (részletfizetés esetén is)

A Képzés első moduljának megosztása a 2022.10.17-én történik. A modul megosztására kizárólag élő szerződés és a befizetés igazolását követően kerül sor. 

Abban az esetben, ha a jelentkező 2022.10.10-ét követően jelentkezik képzésünkre, a fenti okok miatt, a következő képzés indulásánál tudja megkezdeni tanulmányait. 

A Képzés várható következő indulása: 2023. február.

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet:
NVT – jelentkezési űrlap – Google Űrlapok


Egyéb kérdéseit az 
nvtkepzes@gmail.com
címre várjuk!

A Képzés menete

Az 55  órás képzés elméleti és gyakorlati modulokból, valamint gyakorlati vizsga tételből áll. 5 modul végezhető el a képzés során, melyekhez 2 gyakorlati modul és 2 élő online találkozó társul.

Az elméleti modulokat résztvevőink saját időbeosztásuk szerint, online videó tréningek formájában végezhetik el. Minden második modulhoz kapcsolódik egy-egy élő online kérdezz-felelek alkalom is, amikor a résztvevők feltehetik kérdéseiket, és felkészülhetnek a gyakorlati blokkokra. 

A gyakorlati blokkokat a Kis Lépések Alapítvány ABA Terápiás és Módszertani Központjában valósítjuk meg, képzett szakemberek szupervíziója alatt, a Központba járó gyermekekkel, egyénre szabottan.

Viselkedés technikus képzés

A Képzés részletes leírása

A képzés a Nemzetközi Viselkedéselemzés Szervezet (International Behavior Analysis Organization, IBAO®) követelményrendszerének megfelelően a következő témákat öleli fel: 

1. Elméleti modul: 

 • a Kis Lépések Alapítvány és Terápiás Központjának bemutatása
 • autizmus, intellektuális zavarok, Down szindróma, ADHD
 • az ABA terapeuta szerepe, etika, titoktartás, felelősségvállalás, kliens-terapeuta, kliens-szupervizor kapcsolat

2./1. Elméleti modul: Az Alkalmazott Viselkedéselemzés elméleti alapjai

 • ABA tények és tévhitek
 • ABA alapfogalmak
 • Az EVK paradigma
 • A viselkedés definiálása
 • Előzmények és következmények

2./2. Elméleti modul: Az együttműködő kapcsolat kialakítása és a kérés tanítása

 • Protokollok az együttműködés kialakítására
 • Skinner nyelvfejlődési és -fejlesztési megközelítése
 • a nyelv funkcionális osztályozása
 • ABA beszédindítás és beszédfejlesztés

1,5 órás élő online kérdezz-felelek alkalom

3. Gyakorlati modul: 

 • Az együttműködő kapcsolat kialakítása és a kérés tanítása, adatfelvétel I.

4./1. Elméleti modul:  Készségfejlesztés az ABA módszereivel:

 • készségfelmérés
 • a fejlesztési program részei
 • adatgyűjtés a készségfejlesztésben
 • az ABA tanítás fajtái 
 • ABA tanítási technikák

4./2. Elméleti modul: ABA viselkedés management

 • a kihívást jelentő viselkedések funkció alapú kezelése
 • a viselkedés terv részei
 • előzmény és következmény alapú viselkedés változtató technikák 

1,5 órás élő online kérdezz-felelek alkalom 

5./1. Gyakorlati modul:

 • ABA tanítási technikák használata, adatgyűjtés és az adatok grafikonon való ábrázolása és elemzése 

5./2. Vizsga modul: a képzés elméleti és gyakorlati vizsgával zárul.

A Képzés időtartama

A Képzés lehetőséget biztosít az egyénre szabottan történő teljesítéshez. A képzés hibrid rendszerben zajlik, így a résztvevő saját időbeosztásához igazodva haladhat. A modulok elvégzésére összesen 12 hónap áll rendelkezésre. Ezen belül a modulok közötti haladás rugalmasan alakítható. A modulok egymásra épülnek, így csakis lineárisan végezhetők el (1.-5.).

A Képzés díjazása

Egy összegben való  2022. október 14-ig történő fizetés esetén a képzés díja: 220.000 Ft, mely tartalmazza az alábbiakat:

 • 5 elméleti modul összesen 25 óra
 • 2 gyakorlati modul, összesen 25 óra
 • 2 élő online találkozó összesen 3 óra
 • elmélet-gyakorlati vizsga tétel 2 óra

Részletfizetés esetén: modulonként 50.000 Ft, mely az alábbiak szerint épül fel:

 • 1. Elméleti modul 50.000 Ft
 • 2/1. és 2/2. Elméleti modul, plusz élő online találkozó 50.000 Ft
 • 3. Gyakorlati modul 50.000 Ft
 • 4/1. és 4/2. Elméleti modul, plusz élő online találkozó 50.000 Ft
 • 5/1. Gyakorlati modul és 5/2. Vizsga modul 50.000 Ft

szeptember 15. utáni befizetés esetén a képzés díja 220.000 Ft.

Kizárólag a képzés résztvevői rendelhetik meg a Kis Lépések Alapítvány által kiadott  ABA Módszertani Kézikönyvet, mely a tananyag hasznos írásos kiegészítése, és segítséget nyújt a vizsgához való felkészülésben. 

A könyv díja: 10.000 Ft/ db

A könyv átvehető személyesen az ABA Terápiás és Módszertani Központban ( 1024 Bp. Stromfeld Aurél út 8.) vagy kérhető postai szállítással, melynek postaköltsége a megrendelőt terheli.

A Képzés által megszerezhető végzettség

A képzés a Nemzetközi Viselkedéselemzés Szervezet (International Behavior Analyst Organization, IBAO®, www.theibao.com) által jóváhagyott struktúrát kövei, és az IBAO® akkreditálta.

A résztvevők  az 5 modul teljesítése és a sikeres vizsgatételt követően a képzés elvégzéséről a magyarországi felnőttképzés által meghatározott kritériumoknak megfelelő oklevelet kapnak

A képzés elvégzése után a résztvevő használhatja az “ABA terapeuta” címet, abban az esetben, ha vagy minden 30 órányi munkavégzése után minimum 1 óra időtartamban, vagy havi 2 alkalommal szupervíziót  vesz igénybe  egy Nemzetközi Viselkedés Szakértőtől (IBA®, BCBA©).  A magyar Nemzetközi Viselkedés Szakértők listája megtalálható a Magyar Alkalmazott Viselkedéselemzés Egyesület honlapján (www.mavee.hu), a nemzetközi szakemberek listája pedig a www.bacb.com és a www.theibao.com oldalakon található. Ebben az esetben a képzést sikeresen teljesítő résztvevő, szupervízió mellett ABA szolgáltatást is  nyújthat. 

Szupervízió igénybevétele nélkül a jelentkező nem használhatja az “ABA terapeuta” címet, és nem hirdetheti szolgáltatásait eképpen. 

A szakmai kompetencia határokkal, elnevezésekkel és  a szupervízióval kapcsolatban további információkat a www.mavee.hu oldalon, a Magyar Alkalmazott Viselkedéselemzés Egyesület honlapján talál. 

Nemzetközi akkreditáció

A Nemzetközi Viselkedés Technikusok olyan gyakorlati szakemberek, akik nemzetközileg képesített viselkedés szakértők szupervíziója alatt ABA terápiás szolgáltatásokat nyújthatnak. 

A meghirdetett 55 órás gyakorlat orientált viselkedés technikus képzés lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevő  az “ABA terapeuta” címet viselje a fenti kritériumoknak megfelelően, mellyel elérheti  a Nemzetközi Viselkedés Technikus (NVT) vizsga (International Behavior Therapist, IBT) kurzus követelményeit. 

A Nemzetközi Viselkedés Technikus (NVT) vizsga (International Behavior Therapist, IBT) letétele nem része a képzésnek, de amennyiben a résztvevő szeretne nemzetközi képesítést szerezni, az Alapítvány annak minden feltételét biztosítja számára.

A képzés tehát az NVT vizsga letétele nélkül is elvégezhető. Ebben az esetben magyarországi felnőttképzés által jegyzett oklevelet állítunk ki a résztvevőnek.

Nemzetközi Viselkedés Technikus (NVT) vizsga kritériumai

Az NVT vizsga minimum képzettségi feltétele a középiskolai érettségi. 

Az NVT vizsgára való alkalmassághoz a következőket szükséges teljesíteni: 

 1. IBAO® által akkreditált, minimum 40 órás képzés elvégzése – Jelen képzéssel abszolválható
 2. 300 óra szupervízionált gyakorlat, ezen belül 10 óra közvetlen szupervízió Nemzetközi Viselkedés Szakértőtől
 3. Gyakorlati vizsga letétele, legalább két készségterületen
 4. 4 óra Alkalmazott Viselkedéselemzés témakörét felölelő továbbképzés elvégzése

Az Alapítvány a vizsgára való alkalmasság minden feltételét biztosítani tudja, azonban ennek díjazása egyénileg eltérhet, így igény esetén személyre szabott díjazást határozunk meg.

Lehetőségek a nemzetközi vizsga letételét követően

A nemzetközi vizsga letétele Magyarországon kívül is használható képesítést ad. A Nemzetközi Viselkedés Technikus vizsga letételével Nemzetközi Viselkedés Szakértő szupervíziója mellett, a résztvevő külföldön is dolgozhat “ABA terapeutaként” .

* A kezdési időpont módosításának jogát fenntartjuk.