fbpx

Újabb szakmai tapasztalatszerzés nemzetközi vizeken

Wilson Centre for Child Development

Újabb szakmai tapasztalatszerzés nemzetközi vizeken

Szakmai fejlődésünk egyik kulcsa, hogy  nyitottak vagyunk, fontosnak tartjuk a csapatmunkát és mi is szeretünk másoktól tanulni, jól működő mintákat követni.  Örülünk azoknak a lehetőségeknek, amelyek más perspektívába tudják helyezni, akár a mindennapos működésünket is. A 2021-es tavaszi-nyári időszakban, Szulyovszky Éva BCBA szakemberünk, egy igazán izgalmas felkérést kapott a Dubai-ban működő Wilson Centre for Child Development Központtól. Közel fél éven át volt lehetősége egy külföldi terápiás központban klinikai/szakmai vezetőként segíteni a gyermekek fejlődését. Ott gyűjtött tapasztalatai számunkra is segítségül szolgáltak, hogy még hatékonyabbá tehessük a Központban zajló munkafolyamatokat. Személyes élményei az alábbi interjúban olvashatóak.

Milyen volt újra külföldön részt venni egy intézmény mindennapi életében? 

Már több mint 10 éve, hogy családommal hazaköltöztünk az Egyesült Államokból, ahol a szakmai tudásom és tapasztalatom nagy részét szereztem. Az azóta itthon eltöltött évek során sok izgalmas projektben és programban vettem részt, többek között az ABA terápia bevezetésében és magyarországi elterjesztésében és szakemberek képzésében. Rengeteg fantasztikus gyermekkel, családdal és szakemberrel volt szerencsém együtt dolgozni. A Kis Lépések Alapítvány szakemberei kiemelkedő szakmai tudásukkal és pozitív emberi hozzáállásukkal évek óta elöl járnak az autizmussal élő gyermekek és családjaik támogatásában. Bár külföldön az ABA terápia az egyik, ha nem a legjobban elismert és alkalmazott terápiás forma az eltérő fejlődésű gyermekek fejlesztésében, itthon még kevés a szakember és limitáltak a terápiás lehetőségek. Amikor 2021 elején egy volt amerikai kollégám, barátom  felkért, hogy szakmai vezetőként segítsem a munkáját egy Dubaiban működő terápiás központban azonnal igent mondtam. Még sosem jártam a világnak azon a részén, de tudtam, hogy a legmodernebb kutatásoknak megfelelően, a leghatékonyabb módszerekkel dolgoznak, hiszen sokan az USA-ban és az Egyesült Királyságban végezték tanulmányaikat és szerezték szakmai tapasztalataikat. Hasonlóan volt ez a Wilson Centre-ben is, amit egy skót származású mozgás terapeuta hölgy alapított. A BCBA, akinek a helyét vettem át pedig magával Dr. Carbonne-al, a szakma egyik mesterével, dolgozott együtt sok éven keresztül. 

Wilson Centre for Child Development
  • Mióta és milyen rendszerben működik kint ez az intézmény?  

A központ már közel 10 éve szolgálja a gyermekeket és családjaikat, munkájukat az interdiszciplináris megközelítésre alapozva. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb gyermek részesül ABA terápiában, logopédiában és szenzoros integrációs terápiában is heti többszöri alkalommal. Véleményem szerint ez a komplex, több oldalról támogatott fejlesztési megközelítés igen hatékony. Hasonló módszerrel dolgoztam egy New York-ban működő magániskolában is, kiváló eredményekkel.

A Wilson Centre-ben a gyermekek egyéni vagy csoportos terápiában vesznek részt, de tervben van egy egész napos, iskolai program elindítása is. Többek között, ennek a megtervezésében és kivitelezésében segítettem én is a munkájukat. 

  • Jellemzően milyen heti óraszámban járnak a gyermekek az intézménybe? Van elérhető állami finanszírozás a terápiára? 

A Wilson Centre-ben minimum heti 8 óra ABA terápiában vesznek részt a gyermekek, de legtöbben 12-15 órát járnak és vannak akik heti 25 órát is. Emellett, heti 1-2 alkalom szenzoros integráció és 1-2 óra logopédia a jellemző. Ezen felül, szükség szerint biztosítanak terapeutát a gyermekek óvodai/iskolai megsegítésére is. A szülők rendszeres szülő tréningeken vesznek részt és a gyermekük fejlődéséről rendszeres és részletes beszámolót kapnak. A kliensek aránya megoszlik az emiráti és a külföldi gyerekek között, akiknek a szülei átmenetileg élnek Dubaiban. Az utóbbiak fejlesztését a szülők biztosítása fedezheti, de sokan maguk finanszírozzák a terápiát. Állami támogatásban sajnos még az emiráti gyermekek sem részesülnek, az USA-val ellentétben, ahol a biztosítók fizetik az ABA terápia költségeit.

  • Milyen gyakorlatokat hoznál haza az intézményből? 

Először is el kell mondanom, hogy óriási büszkeséggel tölt el, hogy az itthoni munka szakmai minősége teljes mértékben eléri azt amit Dubaiban láttam. Azt gondolom, hogy jó lenne egy olyan programot is kidolgozni, ahol az érintett gyermekek a saját speciális igényeiknek megfelelő sport és szabadidős tevékenységekben vehetnének részt.

Wilson Centre for Child Development