fbpx

Menyhért Szilvia

Kis Lépések Alapítvány

Menyhért Szilvia

Terapeuta
Pszichológus

Menyhért Szilvia vagyok, pszichológus, 2012-ben végeztem az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán alkalmazott fejlődéspszichológia szakirányon.

A Terápiás Központban végzett tevékenységem mellett iskolapszichológusként dolgozom egy speciális intézményben, és annak érdekében, hogy a pszichológusi eszköztáramat bővítsem, 2018-tól integratív gyermekterapeuta képzésben veszek részt.

Számomra mindig is egyértelmű volt, hogy gyerekek között szeretnék dolgozni. Már az egyetem alatt lehetőségem nyílt különböző alapítványoknál több módszer megismerésére, melyekkel főként autizmussal élő vagy halmozottan sérült gyerekek fejlesztését végeztem. Kezdetben a Flóra Alapítványnál halmozottan sérült gyerekek csoportos fejlesztésében vettem részt, majd 2010-ben csatlakoztam az ABA Központhoz, ahol itthon elsők között tanulhattam meg az ABA technikáit. Otthoni ABA terápia formájában fejlesztettem autizmussal élő gyerekeket egyénileg, folyamatos szupervízió mellett. A módszerben már ekkor megfogott, hogy a gyerekeket játszva tanítjuk, vidám hangulatban, pozitív megerősítéssel motiváljuk őket, és apró lépésekkel haladunk hatékonyan a cél felé minden fejlesztendő területen. 2012-ben csatlakoztam a GAPS Alapítványhoz, ahol szintén ABA módszerrel dolgoztam, és ahol kipróbálhattam magam különböző szerepkörökben: részt vettem a kezdő terapeuták és a család betanításában, illetve a terápiás program vezetésében. 2017-től kizárólag otthoni ABA terapeutaként dolgoztam több családnál (Herman Alexandra folyamatos szupervíziója mellett), majd 2020 júniusában csatlakoztam a Kis Lépések Alapítványhoz.

Törekedtem arra, hogy folyamatosan fejlesszem a módszerrel kapcsolatos tudásomat, így több képzésre is jelentkeztem. 2010-ben részt vettem Robert Schramm „Légy gyermeked legjobb tanára / ABA-VB alapelvek” című kurzusán, majd 2017-ben Békési Edina és Herman Alexandra 3 napos ABA képzését végeztem el.

Szintén meghatározó számomra a Bátor Táborban szerzett tapasztalat, ahol krónikusan beteg gyerekek terápiás táboroztatásában vettem részt önkéntesként, és ahol az igazi csapatmunka erejét tapasztalhattam meg, és azt, hogy egy jó csapatban mennyivel több cél megvalósítható.

Úgy érzem, hogy itt a Központban – ahol bár egységesen ugyanazzal a módszerrel fejlesztünk, de mégis több, különböző területet képviselő szakember dolgozik, gondolkozik együtt, egy közös cél érdekében – teljességgel megvalósul ez a hatékony csapatmunka.